Home > Artikelen > Het nummer Dikke Lul kwam 30 jaar geleden uit en werd ondanks boycot een hit
ArtikelenCultuurMuziek

Het nummer Dikke Lul kwam 30 jaar geleden uit en werd ondanks boycot een hit

MAKKUM (Friesland) – Het is precies 30 jaar geleden dat het nummer Dikke Lul van De Dikke Lul Band uitkwam (1994). Het lied bestond al langer en ondanks een boycot op de radio werd het toch een grote hit in Nederland.

Op de bekende melodie van de Radetzkymars van Johann Strauss sr. werd de tekst Dikke Lul geschreven en werden coupletten als onder meer Travestiet en Opblaaspop toegevoegd. Opblaaspop was volgens Arie Kuipers het moeilijkste stukje van het hele liedje om te zingen.

Dat zegt de zanger van het Dikke Lul lied uit 1994 in een interview.

Arie Kuipers speelde en zong het nummer vroeger regelmatig voor de gein tijdens optredens. “Iedereen zei je moet er een plaatje van maken en dat hebben we gedaan”.

Kuipers werd ook bekend als producer voor andere artiesten en samen met Fokko Dam vormt Arie Kuipers het duo de Zware Jongens, die onder die naam diverse hits scoorden.

“Dronken Duitser kocht als eerste de single Dikke Lul”

Het was in eerste instantie de bedoeling om 500 cd’s te verkopen in de kroeg en 500 in de platenzaak in Sneek van de voormalige platenbaas van De Dikke Lul Band, die nu eigenaar is van radiostation Radio NL. Kuipers weet nog goed dat ze destijds moesten spelen op de Makkumer Merke (kermis) in Café De Zwaan in het Friese Makkum.

Hij had de cd’s bij zich van Het Dikke Lul lied en de hoop om er een aantal te kunnen slijten tijdens dat optreden, “maar ik verkocht die avond maar eentje aan een dronken Duitser en toen dacht ik dit wordt nog een hele klus om ze te verkopen”, dacht Kuipers.

Het kwam uiteindelijk goed. Dikke Lul werd landelijk in de markt gezet en met succes. De plaat groeide uit tot een hit. Ondanks een boycot van het nummer en de nodige kritiek. Veel mensen vonden het liedje met herkenbare melodie namelijk een aantasting van de cultuur, omdat Strauss het zo niet had bedoeld.

Radioman Van Inkel draaide het lied, waarna het los ging

Toen radioman Jeroen van Inkel vervolgens het nummer veelvuldig ging draaien in zijn programma ging het los en rolde de plaat de Nederlandse hitlijsten in.

“Hij kwam best hoog binnen”, zegt Arie Kuipers. Van Inkel zag er wel iets in.

“We speelden het nummer al een paar jaar voordat het uitkwam. Mensen kwamen er ook voor naar onze optredens, omdat ze wisten dat we het zongen”, aldus Kuipers. Tijdens de Sneekweek in Friesland sloeg het lied aan en ging het pas echt lopen.

Kuipers had het succes niet verwacht. “Het was meer een geintje. Het doel was om 500 platen te verkopen aan de mensen die er steeds om vroegen”, zegt de zanger en (muziek) producer.

Het grote publiek accepteerde het nummer

De hoes van de originele cd-single

Een landelijk platenlabel nam de distributie over en bracht Dikke Lul naar de radiostations, maar daar werd het nummer geboycot. Behalve bij DJ Van Inkel. “Platen die geboycot worden, worden vaak wel de hits”, aldus Kuipers.

Het grote publiek accepteerde de plaat en zong het overal in het land mee. Door de boycot van het lied kwam er publiciteit en schreef onder ander weekblad de Nieuwe Revu er over en dat leverde volgens de zanger van Dikke Lul een storm aan publiciteit op. Een hit was geboren.

Ook verscheen er later een album van De Dikke Lul Band met soortgelijke (vieze) liedjes.

“Nederland wil gewoon feestvieren”

Arie Kuipers legde de kritiek op het Dikke Lul lied – uit onder meer de hoek van de popmuziek – naast zich neer. “Het was gewoon lachen en moet kunnen. Veel mensen vonden het geen muziek, maar Dikke Lul was een simpele kreet en sloeg aan. Je moet het bedenken en De Dikke Lul Band bedacht het. Ze durfden het in die tijd aan om er een cd-singletje van te maken en dat bleek een goeie keuze. Het werd een enorm succes.

Arie Kuipers: “Het is feest en Nederland wil gewoon feestvieren”, zegt Arie Kuipers. Heel eerlijk en het levert ook een paar centen op. We waren beroepsmuzikanten en zijn met de Dikke Lul Band overal geweest. Op alle studentenfeesten van Groningen tot Amsterdam. Het kon niet gek genoeg.

Het publiek brult de schunnige liedjes (die 20, 30 jaar geleden geschreven zijn) tijdens optredens van voor tot achteren mee. Ze doen het nog steeds goed in de feesttent”.

Arie Kuipers

“We doen niemand kwaad. Alle feestgangers kennen alle liedjes en die zingen alles woord voor woord mee. Dan heeft het toch wel een bepaalde waarde”, aldus Kuipers, die nog steeds geniet van optreden en muziek maken.

Video: Beelden uit de tijd dat De Dikke Lul Band Nederland veroverde met de hit Dikke Lul

© 2024 Artikel, video, foto’s en interview: Oncko van Kammen

Mijn gekozen waardering € -
ONCKO VAN KAMMEN - Popjournalist
https://onckovankammen.nl/
Oncko van Kammen is popjournalist en een bekende YouTuber. Hij is vooral bekend in de wereld van de Nederlandstalige muziek en dialectrock. Van Kammen is erkend lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Hij schrijft artikelen over muziek en maakt foto's en YouTube-video's van muziekevenementen en festivals. Publicaties kunt u lezen op deze website en reportersonline.nl Op zijn YouTube-kanaal (met meer dan 1 miljoen kijkers) zijn muziekvideo's en shorts te zien van live optredens van bands en artiesten met recensies en interviews. Oncko van Kammen maakt professionele content. U kunt zijn journalistieke werk ook volgen op Facebook.